Orijinal hali: http://coffee.digital/kultur-detay/coffee-lab-bir-kahve-laboratuvarinda-syphonla-tavlanan-kadin
Coffe Lab, Beşiktaş Çarşı’dan
Evlendirme Dairesi’ne doğru çıkan yol üzerinde sağ kol üzerinde karşınıza
gelecek kahvecilerin en sonuncusu. Yorgunluktan bitap düştüğüm bir gün,
soluklanmak için girdiğim, dizaynına ve sempatik Sema Hanım’ın Syphon Kahve
yapışına hayran olduğum mekân.
Syphon Kahve’ye hayranlığım, sınırlı fizik bilgimin, Roma’dan aldığım Espresso Pot’un çalışma mantığını da anlamamasına dayanıyor. “Alt tarafa koyduğum su, ikinci basamaktaki kahveyi, alttan verdiğim ateşin etkisiyle nasıl üste çıkartıyor da ben Espresso yapmış oluyorum, bunu yapan kesin bu aliminyum!”derken, bol aynalı ve cici o iç mekanda cam ekipmanla Syphon yapılışına sanırım ilk kez şahit oluyorum. Biraz araştırıp bu tekniğin 18. Yüzyılda icat edildiğini görünce bir kat daha şaşırdığımı itiraf etmeliyim.
Mekânın işletmecileri iki iç
mimar ve dizaynın sıcaklığında sihirli dokunuşlarının etkisi gayet net
görülüyor. Malzemenin çıplak bir şekilde sergilendiği brutalizm akımından
etkilendiklerini belirtiyorlar. Brutalizm, Fransızca “béton brut” yani
“işlenmemiş beton” kavramından esinlenen ve ilk olarak 2. Dünya Savaşı
sonrasında Avrupa’da, yerle bir olan binaları ve hatta şehirleri yeniden inşa
sırasında ortaya çıkmış bir mimari akım.
Önceden, bir telekomunikasyon
bayisi olan noktayı Coffe Lab’e dönüştürme süreci Eylül 2016’da tamamlanmış.
Ekonomik kaygılardan ziyade, arkadaşların ve arkadaşların arkadaşlarının gelip
sohbet edebileceği bir mekân, bir buluşma noktası olarak düşünmüşler. Sema Hanım,
eski dönemden beri deneyimli çalışanları, yoğun bir barista eğitiminden sonra
güleryüzlü ve hoşsohbet kahveciye dönüşmüş. Eski işletmeye göre kahve işinde
satışların daha iyi olduğunu ancak son zamanlarda hepimizi birçok açıdan çok
etkileyen terör olaylarının, işletne olarak onları da olumsuz etkilediğini
belirtiyor. Önümüzdeki dönemde, bu küçük laboratuvarda edinilen deneyimle,
marka değeri yüksek ve kaliteli kahve içilebilecek işletmeler açma planları
var.
Kahveleri Federal Coffee’den
geliyor. Ben Guatemala kahvesiyle Sifon denedim, tadını çok beğendim. Ve aynı mekânda
birkaç kez içtiğim halde, sifon çalışma mantığını halen anlayamıyorum. Isınıp
genleşen hava ve daha sonra bu duruma içerlenip kendini boşluğa bırakan kahve
deyip geçmeli, ya da küçük oğlum için bu kahramanlarla bir masal yazmayı
denemeliyim.
Afiyetler ve renkli masallar
dilerim…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder