27 Ağustos 2012 Pazartesi

Anadolu'nun Kayıp Şarkıları

Resmi websitesi: http://www.anadolununkayipsarkilari.com/

Anadolu'nun Kayıp Şarkıları, Nezih Ünen'in oluşturduğu bir proje. Anadolu'nun köylerini gezerek; türküleri, ağıtları, öyküleri toplamışlar. Yaklaşık iki saatlik bir sürede, kurulduğunuz koltukta bambaşka yerlere, zamanlara gidiyorsunuz. En sonunda da, katkıda bulunan halk ozanlarının diyelim, proje sonundaki hallerini (ölü, diri) ve öykülerini görüyorsunuz. Hani, en son dakikalara kadar hiçbir empati kurmadan, duygulanmadan hislenmeden izlediyseniz bile, o son on dakika gafil avlıyor sizi, yapıştırıyor oturduğunuz yere.

Türkülerin, yakarışların, manilerin önce sadece her bir köylü tarafından söylenen hallerini dinliyorsunuz, sonrasında arkasında güçlü düzenleme ile zenginleştirilmiş hali geliyor. Karşısına uygun fırsat çıksaydı, doğru zamanda doğru yerde olsaydı kimbilir ne kadar ünlenip, para kazanıp belki de tüm hayatı değişecek , "keşfedilecek" diyelim, seslere tanıklık ettiğinizi görüyorsunuz. Ve kimilerindeki, sefaleti yokluğu görünce içiniz eziliyor, vardır bir hayır her işte de deseniz, pek yatmıyor kafanıza bu durum, biraz soru işareti kalıyor diyelim hadi.

Bir nevi sözlü tarih çalışması olan bu tip kayıt altına alma çalışmaları çok değerli ve anlamlı. Dinleyende, izleyende; yeni şeyler yaratmak, düşünmek, hissetmek için içinde bir yerleri kıpırdatan, ölüyle diriyle yan yana oturtan zamansız ve mekansız işler. Bu çalışmaya konu olan her bir köylüyü, tek tek tanımak, görmek, birlikte bir çay içmek, mümkün olsa her birini bir parça mutlu etmek, ne kadar güzel bir sese, kalbe, yüze sahip olduklarını söylemek istiyor insan.

Tüm Anadolu'yu gezmek mümkün olmasa da; unutmamak, unutturmamak için bir yerler seçip (bir bölge, bir il), türkülerini, ninnilerini, düğünlerini, bayramlarını belgelemek, arşivlemek, onlar tanık olmak için yollara düşmeyi en azından hayal etmek gerek.

Hayal etmeyi, edilen hayalleri usul usul not etmeyi çok önemli bir görev bilen sevgili Norveç'li gence ve Amerika'lı kadına selam durarak, kendi payıma küçük hayalimi akıl ve gönül defterime not ediyorum...

Hiç yorum yok: