6 Mayıs 2013 Pazartesi

Singapur-Sentosa Adası


2006 yılında 5 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Sentosa, Singapur’un meşhur adalarından birisidir. 5 km2 civarında alana yayılmış ada, Singapur’un yaklaşık yarım kilometre uzağındadır. Yaklaşık %70’si yağmur ormanlarından oluşan ada, Singapur’un dördüncü büyük adasıdır.
Adanın eski adlarından birisi “Ölü Ada/Ölümün Ardı” anlamındaki Pulau Belakang Mati’dir. Bu ismi, yoğun korsan istilaları sebebiyle aldığı belirtilmektedir. “Sentosa” ise Malay dilinde “sakinlik, sükûnet” (peace and tranquility) anlamına geliyor. Adaya bu isim 1972’de Singapur Turizm Teşvik Kurulu (Singapore Tourist Promotion Board) tarafından verilmiştir. Bu tarihten sonra, adayı turizm ve aktivite merkezi haline getirebilmek için ciddi adımlar atılmış, Universal Stüdyoları gibi birçok tesis ve ulaşım aracı inşa edilmiştir.
Adada ana ulaşım Sentosa Express adlı tek raylı tren (monorail) ve 1974’te inşa edilen teleferik ile sağlanmaktadır. Yaklaşık 96 metre yüksekliğindeki Faber Dağı’ndan başlayan teleferik yolculuğu, yaklaşık 25 dakika sürüyor ve limanın üzerinden de geçerek son derece keyifli bir seyir imkânı tanımaktadır. Adada 1998 yılına kadar, hususi arabaların kullanımına izin verilmemiştir.
Yaklaşık 3km uzunluğundaki meşhur plajlarındaki beyaz kumun Malezya ve Endonezya’dan özel olarak getirtildiği söyleniyor. Sahilde, Singapur’un başka yerlerinde de görülen uyarı tabelaları yer alıyor: “Cankurtaran yoktur, dikkatli yüzünüz” J
Adada yer alan tahta, asma bir köprü üzerinden geçerek Asya kıtasının en güney noktasına (Southernmost Point of Continental Asia) ulaşabiliyor.
Adadaki bir başka çekim noktası olan 131 metre yüksekliğindeki Tiger Sky Tower’ın tepesinden Singapur, Endonezya ve Malezya’yı görebilmek mümkün.
50 farklı türde 15 binden fazla kelebeğin bulunduğu Kelebek Parkı ve 3binden fazla türde böceğin bulunduğu “Böcek Krallığı” da, gezilebilecek yerler arasında yer alıyor.
Adada yapılabilecek diğer aktiviteler; köpekbalıklarını ve diğer ilginç balık türlerinin görülebileceği “Su Altı Dünyası”nı (Under  Water World) veyahut yunuslarla yüzmek için lagünü ziyaret etmek ya da yılan çiftliğine uğramak olabilir.
Yaklaşık yarım saat süren ve her gece iki kez sahnelenen “Songs of the Sea” gösterisi, oldukça turistik ve popüler bir lazer ve su gösterisi. Denizin üzerinde bu gösteri dekoru için özel olarak yapılmış kulübeler ve kumsalda kaya süsü verilmiş hoperlörler bulunuyor. Youtube’da da bu gösterinin birçok videosunu bulmak mümkün.
Singapur’un ilk macera parkı olan “Megazip Park”ta, Asya’nın en uzun ve dik telleri üzerinde (zip wire), birkaç yerinizden tele bağlı olarak kayabilir, serbest uçuş simulatör’ünü deneyebilirsiniz.
Images of Singapore’da, Singapur tarihini balmumu mumyaların hikayeleriyle takip edebilirsiniz.
2010’da açılan Universal Studios Singapore, güneydoğu asya’daki ilk theme park olma özelliğini taşıyor.

Hiç yorum yok: