6 Mayıs 2013 Pazartesi

Tayland- Kaplan Tapınağı (Yayınlanan Yazılar)


"İZTV Dünya Güncesi-Tayland" Program İçeriği (Araştırma Asistanı), Mayıs 2013

Kaplan Tapınağı (Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno), Bangkok’tan birkaç saatlik uzalıkta, Kanchanaburi şehrinde, dünyaca meşhur Kwai Köprüsü yakınında yer alıyor.
1994’te inşa edilen tapınağın, Batı Tayland’da yaşayan en eski Budist okulu olduğu belirtiliyor. 1995’te 80 kg ağırlığındaki Altın Jubile Buda Heykeli’ni (Golden Jubilee Buddha Image) alan tapınakta bugün 20’den fazla yetişkin kaplan, keşişlerle birlikte yaşıyor. Keşişlerin yanısıra, Tayland yerlileri ve çeşitli ülkelerden gelen gönüllülerden oluşan bir grup insan da kaplanlarla düzenli olarak ilgileniyor.   
İlk olarak 1999’da; Tayland-Myanmar sınırındaki ormanlarda kaçak avcılar tarafından annesi vurulan hasta bir yavru kaplan tapınağa getirilmiş. Takip eden yıllarda, aynı şekilde öksüz kalmış birkaç yavru kaplan daha tapınağa ulaşmış.
Keşişler, kaplanların önceki hayatlarında Budist müridler olduklarına inanıyor. Tapınakta, kaplanların keşişlerle uyum için yaşadıkları, hatta keşişler meditasyon yaparken, kaplanların “Guru”lar gibi keşişlerin önlerinde dizleri üzerinde çökerek oturdukları söyleniyor.
Tapınaktaki baş veteriner Dr. Somchai, tapınağı gezmek isteyen turistlerle bizzat ilgileniyor, kaplanların hikayesi ve bakımı hakkında detaylı bilgiler veriyor.
Kaplanlarla yapılacak her türlü aktivite, başka birçok yerde olduğu gibi ticari aktivitelere dönüştürülmüş. Kaplanlara dokunmak, kucağınıza alıp sevmek, kaplanları beslemek, onlarla fotoğraf çektirmek için ayrı ücretler ödenmesi gerekiyor.
Tapınak girişinde, kedi ailesine mensup kaplanların ilgisi çekebilir diye, elinizdeki çanta/poşet gibi eşyaları bırakmanız rica ediliyor. Ayrıca kırmızı, sarı, turuncu gibi renklerde kıyafetler giymemeniz öneriliyor;  kaplanlarla ilgilenen gönüllüler ve keşişler bu renklerde giyindiği için, kaplanların bu renklere karşı hasass olduğu, bu renkli insanları “oyun arkadaşı” gibi gördüğü belirtiliyor.
Kaplanların son derece sakin ve uysal tavırları sebebiyle, onlara düzenli olarak sakinleştirici/uyuşturucu veriliyor olabileceği belirtiliyor. Bazı hayvan hakları savunucusu kurumlar (Wildlife Friends Foundation, Thai Society for the Prevention of Cruelty to Animals gibi), tapınaktaki kaplanlara kötü davranıldığını, bazı kaplanların hayvan tacirlerinden satın alınarak tapınağa getirildiğini, iyileşen kaplanların doğaya bırakılması gerekirken turistik ve ticari amaçlarla tapınakta tutulduğunu iddia ediyor.  Öte yandan 2009’da tapınağın “hayvanat bahçesi” olabilmek için gerekli izinleri aldığı belirtiliyor.  
Tapınağa girişte, başınıza gelebilecek her türlü can ve mal kaybı/hasarından sizin sorumlu olduğunuza dair bir belge imzalamanız bekleniyor. Bugüne kadar birkaç ziyaretçi ve gönüllü çalışanın başından kaplanlarla ilgili nahoş olaylar geçmiş. Kaplanları beslemek isteyen Taylandlı bir kadının parmaklarına birkaç dikiş atılması gerekmiş, gönüllülerden bazılarının üzerine atlayan kaplanlar yüzünden hastande uzun süre tedavi görmesi gerekenler olmuş.  Tapınak ziyareti öncesi bunları bilmekte ve hazırlıklı ve dikkatli olmakta fayda olabilir.

Hiç yorum yok: