6 Mayıs 2013 Pazartesi

Tayland-Doğruluk Tapınağı (Yayınlanan Yazılar)


"İZTV Dünya Güncesi-Tayland" Program İçeriği (Araştırma Asistanı), Mayıs 2013


Türkçe’ye “Doğruluk Tapınağı” olarak çevrilebilecek The Sanctuary Of Truth, Tayland’ın doğusunda, kuzey Pattaya’da, Bangkok’tan 3 saatlik mesafede yer alıyor.  Okyanus kıyısında, yaklaşık 105 metre uzunluğunda ve 3200 m2 alana yerleşmiş tapınağın tamamı ahşaptan oluşuyor.

 

Tayland’daki tapınakları çoğu, halkın ya da diğer tapınakların katkılarıyla inşa edilirken; bu tapınak için en büyük maddi katkı milyarder işadamı Lek Viriyaphant’a (“Khun Lek”)  ait. Birkaç yıl önce vefat eden Lek’in, bu yapıdan önce iki önemli yapı için de oldukça yüklü paralar harcamış, kültürel miraslarına karşı son derece hassas bir Taylandlı olduğu biliniyor. Lek, bundan önce de; Tayland’ın zengin mimari geçmişini yansıtan,  Bangkok’taki Antik Şehir (Muang Boran) ve üç başlı mitolojik fil Erawan şeklindeki “Erawan Sanat Müzesi”nin inşasını da finanse etmiş.

 

Yapımına 1981’de başlanan tapınakta halen 250 kadar ahşap ustası titiz çalışmalarla iç alandaki detayları tamamlamaya çalışıyor, 2025 yılında tapınağın tamamen bitmesi planlanıyor.

 

Tapınak civarında yapılabilecek birçok farklı aktivite de bulunuyor. Bir filin üzerinde tapınağın etrafında dolaşmak, makul fiyatlı ve güzel bir deniz mahsülleri restoranında yemek yemek, ATV’ye ya da ata binmek, ya da yunus gösterileri izlemek mümkün. Civarda, orjinal ahşap biblolar bulunabilecek hediyelik eşya dükkanları da yer alıyor.

 

Doğruluk Tapınağı, Soğuk Savaş’a, “modern teknolojiyi dünyayı bozmak ve kirletmek için kullanan egoist insan”a karşı bir cevap olarak inşa edilmiş. Tapınağın felsefesine göre;  insanların çoğu,  güzel ahlak, içsel mutluluk gibi kavramlardan uzaklaşıp, doğayı kontrol etme çabalarıyla bencil  yaratıklar haline dönüşmüş durumda. Birbirlerini savaşlar ve ekonomik yaptırımlarla yok etmeye çalışıyor ve tüm çabalarını bu dünyadaki mutluluk için harcayıp, ölümden sonraki hayatı yok sayıyorlar. Böyle bir dönemde bu tapınak “insan medeniyetinin dini ve felsefik doğrudan beslendiğine inananların tapınağı” olarak tanımlanıyor.

 

Tapınaktaki ahşap dekorasyon;  Antik çağ felsefesi ve dünya görüşünü kültür ve sanatla yansıtabilmek için kullanılmış. Bu kompleks içinde ziyaretçiler; Antik yaşam, insana düşen ödev ve sorumluluklar, temel düşünce, yaşam döngüsü, evrenle yaşamsal ilişki ve yaşamın anlamına ilişkin birçok şey öğrenebilir. Tapınak; cennet, dünya, insanlık için yaşamın anlamı üzerine sorular sormakta, birçok bilgenin öğretilerinden kesitler içermekte ve insanlık için ebedi huzuru yaratmaya çalışmaktadır.

 

Bu yapı, insanın evrende bir toz zerreciği olduğunu ve zamanı geldiğinde tekrar evrenin bir parçası haline geleceğini anlatır. Fiziksel yaratıklar zamanla bozulur, yok olur; ama iyilik ve doğruluk asla yok olmaz. Materyalist mutluluk, fiziksel ve dışsal keyiflerin bir sonucudur. Gerçek mutluluk ise, içsel ve ruhani huzurla gelir. İdealler insan hayatını anlamlı kılar ve tüm insanlar ideal dünya düzenine ulaşmak ister.

 

Tapınağın içinde yedi yaratıcının ahşap heykelleri yer alıyor: Cennet, Dünya, Baba, Anne, Ay, Güneş ve Yıldızlar.

Tapınağın tepesinde, doğu felsefesine göre ideal dünyaya ulaşmayı sağlayacak dört tanrısal varlığa ilişkin yontular yer alıyor. Bir lotus çiçeğini tutmakta olan ilk yontu, dinin  ve dünyanın oluşumunu sembolize ediyor. Bir çocuk ve bir yaşlıyı tutan ikincisi, insanlara bahşedilen hayatı simgeliyor. Elinde bir kitap tutmakta olan üçüncü figür, ebedi felsefenin sürekliliğini ve bir güvercini tutan dördüncüsü ise barışı simgeliyor.

 

Devasa yapı; Brahma, Buddha,Shiva, Vishnu gibi birçok Buda ve Hindu motifleri ve işlemelerle incelikle bezenmiş.

 

Tapınak giriş kapılarına “Gopura” deniliyor. Doğruluk Tapınağı’nda dört Gopura yer alıyor. Her birine; Hinduizm ve Budizm dinlerine ve Kamboçya, Çin, Hindistan ve Tayland mitolojisine ilişkin desenler, hikayeler işlenmiş. Tapınağın iç kısmı; bir masalı andıran kıvrımlı merdivenler, yüksek tavanlar ve çeşitli temalar için ayrılmış birçok bölümle oldukça oldukça katmanlı, gezmesi, seyretmesi oldukça keyifli şekilde tasarlanmış.

Hiç yorum yok: