30 Nisan 2013 Salı

Kötü adam olmazsa: "Wreck-It Ralph" (Yayınlanan Yazılar)



DIGITURK Dergi, Mayıs 2013
Walt Disney’in yeni animasyon filmi Oyunbozan Ralph (“Wreck-ıt Ralph”), atari oyun kahramanları arasında geçen son derece eğlenceli bir yapım. Baş kahramanlarımız ise “kötü adam” Ralph, “süper tamirci” Felix ve “süper rallici” Vanellope.
Walt Disney, video oyunu karakterlerinden oluşan bir animasyon yapmaya 1980’lerde “High Score” adlı bir projeyle başlamış, film 1990’larda “Joe Jump” adlı başka bir projeye evrilmiş, en sonunda “Wreck-It Ralph” olarak 2012’de tamamlanmış.
Kahramanlarımız “Tamir-Et Felix” atari oyunu içinde yaşıyor. Ralph binaların camlarını kırıyor, Felix ise sihirli çekici ile hepsini tamir ediyor. Tüm camlar tamir olduğunda oyun tamamlanıyor. Felix ve diğer bina sakinleri neşe içinde Ralph’i çatıdan atıyor, Felix’in kazandığı altın madalya ile çatıda zafer kutlanıyor.
Tüm oyun kahramanları için, her sabah atari salonu açılışıyla başlayan mesai, akşam çocukların dükkânı terk etmesiyle sona eriyor. Mesaiden sonra herkes evlerine gidiyor. Felix ve diğer sakinler dairelerine, Ralph ise bahçedeki çöplüğüne geçiyor. Ralph bazı akşamlar, barmenli oyunda iki tek atıyor. Oradan “kötü adam”ların rehabilitasyon seanslarına katılıyor.
Oyunun 30.yılında durum Ralph’in canına tak ediyor. “Artık ben de bir kahraman olmak istiyorum!” diyor. “Sadece iyi karakterler kahraman olup altın madalya kazanabilir Ralph, sen asla olamazsın” diyor Felix’in tüm arkadaşları. Altın madalya kazanmak uğruna, kendi oyunun terk ediyor Ralph, başka oyunlarda şansını deniyor.
Ertesi sabah atari salonu açıldığında, “Tamir-Et Felix” oynamak isteyen çocuklar, Ralph’in camları parçalamadığı bir oyunda Felix’in deli deli koşturduğu görüntü karşısında şaşalıyor. Ralph’siz bir oyun “arızalı oyun” etiketi ile kapatılıyor.  Tüm oyun ahalisi telaş içindeyken Felix, diğer yarısı olan Ralph’i aramaya koyuluyor.
Bir çocuk filmi gibi görünen bu eğlenceli animasyonda, her yaştan izleyiciye keyif verecek detaylar ve mesajlar bulmak mümkün. Hatta internette biraz gezinirseniz, filmin mesajları hakkında çok çeşitli ve detaylı yazılara rastlıyorsunuz. İyiyle kötünün, aslında birbirinden beslendiği, birbirine aynalık ettiği, aslında iyinin tek başına o kadar da iyi ve kötünün o kadar da kötü olmadığı bir dengenin içinde yaşamakta olduğumuzu fark ediyorsunuz. Rehabilitasyon seanslarında “kötü”ler birbirlerine “iyi” gelmeye çalışıyor: “Ben kötü bir adamım evet, ama bu iyi bir şey aslında. Hiçbir zaman iyi bir adam olamayacağım, ama bu kötü bir şey değil aslında…”
Filmde aralara serpiştirilmiş çok güzel detaylar var. Örneğin, kendi oyununuzda defalarca ölebilirsiniz, hemen akabinde bir canınız daha oluyor. Ama en kötüsü, başka bir oyunu içinde ölmeniz, o zaman gerçekten ölüyorsunuz, atari dünyasının korkulu rüyası bu. Bir de fişi çekilmiş, rafa kalkmış oyunlar var. Artık çocukların ilgilenmediği, oynamadığı ya da tamir edilemez hale gelmiş olanlar. O oyunların kahramanları boyunları bükük dileniyorlar “Merkez İstasyon”da.

Film için tüm ekip büyük incelikle çalışmış. Normalde, WaltDisney filmlerinde yaklaşık 40-50 karakter olurken bu filmde 150 civarı karakter yer alıyor. Filmdeki mekânlar (yani atari oyunlarının iç dekorları) için ilintili birçok yer tasarım ekibi tarafından sık sık ziyaret edilmiş.
 “Oyun Merkez İstasyonu” için NewYork Merkez Tren İstasyonu (Grand Central) ve oradaki insan trafiği -insanların nereden nereye ne sıklıkta ve yoğunlukta yürüdüğü- incelenmiş. Şekerleme rallisi “Sugar Rush” oyunu dekorları için bir fırın, çeşitli şekerleme fabrikaları ve Köln’deki Şekerleme İmalathanesi Fuarı ziyaret edilmiş. Kötü uzay yaratıklarını yok eden “Hero’s Duty” oyunundaki savaşcı kahramanlar için Amerikan futbolu profesyonelleriyle görüşülmüş. Oyundaki savaş alanı dekorları içinse güney Kaliforniya’daki Edwards Air Force Base ziyaret edilmiş.

Bu titiz çalışmanın ürünü olan filmdeki tüm mesajları, kapitalist düzendeki çalışma şartları ve yaşam mücadelesiyle birleştirip okumak, üzerine düşünmek mümkün. Katmanlanan, katmanlandıkça daha keyifli hale gelen bir animasyon olmuş Oyunbozan Ralph. Ayıracağınız bir buçuk saate değecek bir aktivite olacak.

Hiç yorum yok: